תאורה למטבח

חדר האוכל מסמל ערכים ורגשות חשובים, כגון משפחתיות, חברות, חמימות ואהבה. תאורה נכונה יכולה לחדד את תחושת הקרבה הנוצרת ולהעצים את האווירה הרצויה. בין אם מדובר בחדר האוכל עצמאי ומתוחם או ביחידה אחת המשולבת בחלל הבית – חשוב להאיר את שולחן האוכל בצורה אחידה.

מומלץ למקם את גוף התאורה תלוי מעל מרכז השולחן כדי שיאיר באופן שווה את צידי השולחן ולא ייצור פערי תאורה. גודלו של גוף התאורה צריך להיות מותאם באופן יחסי לגודל השולחן ולגודל החדר.

כאשר אנו ישובים, גובה המבט שלנו הוא כ-120 ס”מ. כדי למנוע סנוור כשאנו ישובים סביב השולחן, יש לקבוע את גוף התאורה בגובה 180 ס”מ מהרצפה לכל הפחות.

השילוב המנצח של תאורה למטבח

המטבח הוא מקום דינאמי בו חשוב לאפשר מרחב תנועה וביטחון. תכנון תאורה למטבח מתבסס על שלוש שכבות: תאורה סביבתית, תאורה משימתית ותאורת הדגשה.

תאורה עילית היקפית מאירה שטח רחב ככל שניתן במטבח באמצעות נברשת מרכזית או גופי תאורה תלויים. תאורה תכליתית ממוקדת ממטרה ומכוונת על אזור נתון דוגמת משטח העבודה, השיש, הכיור. תאורת הדגשה מבליטה אלמנטים דקורטיביים במטבח כגון חיפויי קיר, תבליטים בארונות או מכשירי חשמל.

במיקום תאורת עילית יש לשמור כ-30 ס”מ מקצה גוף התאורה למשטח העליון, כמו השיש וכדאי לבחור תאורה שתהיה עוצמתית דייה על מנת לשטוף את החלל באור.
תאורה משימתית במטבח לרוב תמוקם במוקדים אסטרטגיים כמו מעל האי או מתחת לארונות העליונים להארת משטח העבודה או השיש.

במטבחים רבים מיקום התאורה המשימתית יהיה במרכז האי כך שהוא יאיר שווה בשווה לשני צדי האי. לצורך תאורת הדגשה אפשר להשתמש בפסי לד להארת תכולת המדפים ובתוך ארונות שקופים להארת פריטי נוי.

תכנון תרחישי תאורה במטבח

כדאי לבחון מראש את האינטראקציה בין סוגי התאורה על מנת לבחור את העוצמה הנכונה.

מומלץ לחשוב על תרחישי תאורה אפשריים, כדי להחליט על מיקום אסטרטגי של גופי תאורה למטבח. למשל – באיזה שלב במהלך היום מבשלים, מתי נוהגים לארח והיכן, כיצד האור הטבעי מבחוץ משפיע על האור המלאכותי של הפנים. ניתן לשלוט במצבי התאורה באמצעות דימר המאפשר עמעום התאורה והעצמתה בהתאמה אישית.

ומה לגבי אור לבן ואור צהוב? במטבח כדאי לשלב בין אור לבן קר ולראייה ברורה ככל שניתן באזור המוקצה לעבודה ותאורה חמה באזור המיועד לאירוח או ישיבה, לדוגמא, הבר וכיסאות הבר.
במידה ואתם מתלבטים אילו נורות לבחור, כדאי לדעת: נורות LED או מנורות LED נחשבות לבחירה מוצלחת היות שהן מצריכות תחזוקה נוחה, שוטפות את החלל באור נעים, עמידות לתנאי מזג האוויר המשתנים ובפני לכלוך, אינן יכולות לגרום לכוויה והחשוב מכל – חסכוניות בחשמל.

כיצד לבחור גופי תאורה למטבח?

בחירת גופי תאורה למטבח היא פונקציה של תנאי החלל ואילוצי השטח. לחלל קטן, צפוף יחסית ובעל תקרה נמוכה יתאימו גופי תאורה שקועים במראה מינימליסטי ואוורירי שיפנו את החלל ואת המרחב ויגרמו למטבח קטן להראות גדול יותר בעוד לחללים גדולים ורחבי ידיים או בעלי תקרה גבוהה יתאימו מנורות גדולות וגרנדיוזיות שיוסיפו טוויסט מעניין.

בדקו באילו פינות ואזורים אפשר למקם את גופי התאורה כך שלא יפריעו להתרחשות במטבח ואילו גופים יעצימו את האור הכללי. למשל, גופי תאורה צמודים לקירות.

ישנו מבחר עצום של גופי תאורה למטבח ובבחירת גופי תאורה למטבח התייחסו גם לסגנון העיצוב של החדר ביחס לגופי התאורה הנבחרים והאיזון הנכון.

שאלו את עצמכם – האם תרצו להמשיך את הקו העיצובי השולט בחדר או ליצור קונטרסט בין המרחב לגופי התאורה הנבחרים. לדוגמא: גופים מתכתיים בסגנון תעשייתי שיתמזגו בהרמוניה במטבח מודרני מתוחכם ומהוקצע או להפך – גופי תאורה עכשוויים על רקע מטבח כפרי חם.

למטבחים עמוסים וצפופים יכולים להתאים גופי תאורה שקופים או מזכוכית שישמרו על קלילות בחלל וגופי תאורה ססגוניים בצבעים עזים יכולים להקפיץ את המראה של מטבחים מונוכרומטיים.
בכל מקרה, בכל הנוגע לנברשות תקרה לרוב כדאי לעבוד לפי כלל השלושה, שאובייקטים המסודרים בקבוצה של שלוש מאזנים את החלל מההיבט הוויזואלי ולכן הבחירה האולטימטיבית היא בשלושה גופים שניתן ליצור ביניהם משחק עיצובי מעניין. לדוגמא: גופי תאורה למטבח באורכים שונים ליצירת אפקט אסימטרי.

מנורות למטבח – תאורה למטבח תלויה

התקנתו של גוף תאורה תלוי במרכז החלל יוצר תחושת התכנסות ותורם לתחושה הקרבה הרצויה. עם זאת, הוא אינו מאפשר לפרטים דקורטיביים לבלוט. אם את קירות חדר האוכל מעטרים תמונות, צילומים או פרטי אומנות ייחודיים הראויים להדגשה, ניתן להתקין גופי תאורה מתכוונים שקועי תקרה לאורך הקירות, ואף מעל שולחן האוכל בקרבת גוף התאורה התלוי. אלה יאפשרו להבחין ביצירות האומנות ללא אלמנטים מפריעים.

גופי התאורה יכולים להיות מכול מקור תאורה – ליבון, הלוגן מתח נמוך/גבוה אן פלוארסנט קומפקטי או ליניארי , העיקר שהוא בעלי גוון אור חם ואיכותי. 200W הלוגן יספקו את מענה התאורה הרצוי, ובהתאמה נורות פלואורסנט. 200W יכולים להיות גם 10X20W או 4X50W או בכול שילוב אחר.

מומלץ להתקין גוף תאורה למטבח בעל עמעם, על מנת שניתן יהיה לקבוע את האווירה בחדר בהתאם לסוג ואופי הארוחה. לשם המחשה, בזמן הארוחה נכוון את האור לשיא עוצמתו אך בזמן הקינוח, כאשר הילדים יפרשו לשחק בסלון, ניתן לעמעם את האור ליצירת אוירה אינטימית יותר.

חשוב לדעת כי על מנת לעשות שימוש בעמעם בנורות פלואורסנט יש לבצע הכנה מוקדמת ומתאימה בזמן רכישת גופי תאורה. בנורות ליבון והלוגן אין צורך בהתאמה מיוחדת לעמעם.

כאשר חדר האוכל מופרד משאר חללי הבית,  תספיק לנו מנורה מרכזית אחת, אולם כאשר חדר האוכל משולב בחלל הבית, חשוב להוסיף מנורות קיר. אם קיימת נישה נתקין בה גוף תאורה שקוע כדי להאיר אותה.

 

גופי תאורה למטבח דקורטיביים

כאשר אנו מארחים בסלון או יושבים בפינת משפחה, לא יהיה נעים לשבת בחלל הגדול כאשר אגף אחד שלו חשוך. לכן, נדליק את גופי התאורה על הקיר או בנישות השונות וניצור תאורת אווירה וזאת ללא הדלקת הגוף המרכזי בחדר אוכל.

כיום, גופי תאורה למטבח שקועים, עם נורת הלוגן במתח נמוך ואפקטים של אור עם תאורות נסתרות (פלואורסנט או Led) נפוצים מאוד.

גופי תאורה דקורטיביים צמודי קיר, תקרה או עומדים זמינים בקווים נקיים בשילוב זכוכית ואלומיניום בצבעים אפור מט או כרום כראוי לעיצוב העכשווי, או עשויים חומרים טבעיים מפורצלן, חמר או גבס.

השימוש בנורות הלהט (ליבון, הלוגן במתח הרשת או במתח נמוך) הוא הנוח ביותר כיוון שהאור החם של הנורות יוצר תחושת רוגע  ובנוסף, ניתן לעמעם אותן לרמת האור הרצוי לנו.

בקרני תכלת תוכלו ליהנות מהיצע עשיר של גופי תאורה בכל הגדלים והסגנונות האפשריים למטבח יפה ומואר.

לרכישת מנורות למטבח כנסו עכשיו לחנות אונליין