מה הקשר בין מנורות וגופי תאורה לבית לבין מצבנו הנפשי?

המודעות בימינו למצב הנפשי שלנו ושל זולתנו היא גבוהה יותר משהייתה אי פעם בעבר. אחוז ניכר מהאוכלוסייה (לפחות במדינות מערביות) פונה לפסיכולוגים וטיפולים מסוגים שונים ומשונים, הכל על מנת להתמודד עם הרגשות והעולם הפנימי המורכב שלנו, אשר בעבר נהוג היה להדחיק ואף ללגלג על העיסוק הטיפולי בו. כיום המצב שונה כאמור, ויחד עם מגוון שיטות הטיפול החדשות והישנות המיושמות כיום בכל מקום, קיימת גם מודעות גוברת ומשמעותית לריבוי הגורמים השונים המשפיעים על מצבנו הנפשי. בעוד חלק מגורמים אלו הוא טריוויאלי וברור לכל (דוגמת מצבנו הבריאותי, שלומם של האנשים הקרובים אלינו וכד’), חלקים אחרים הרבה פחות ברורים מאליהם ומובנים לציבור הרחב. בהקשר שלנו, ניתן וחשוב לדבר על ההשפעה של התאורה בחיינו – המנורות וגופי התאורה המאירים את בתינו ומשרדינו, על מצבנו הנפשי היומיומי. מה הקשר בין שני תחומים לכאורה מנותקים אלו? כיצד ניתן להכווין את ההרגשה הכללית שלנו בבית, וכתוצאה מכך גם את מצב רוחנו המתמיד לאורך זמן, באמצעות תכנון תאורה ושימוש מושכל במנורות וגופי תאורה לבית אותם נבחר בקפידה?

 

עידן התאורה החמימה והשפעתה על מצב הרוח

למעשה, מבחינות רבות אנחנו כבר מזמן חיים בעולם בו קיימת התייחסות, כל כך נרחבת עד כי עבור רבים מאיתנו היא בלתי מודעת, לנושא ההשפעה של מנורות לבית על מצב רוחנו וכך גם על מצבנו הנפשי. בשנים האחרונות אנו מתחילים לראות ביותר ויותר מקומות בעולם, ובמיוחד בישראל, שימוש בתאורה חמה מסוגים שונים. הכוונה אינה בהכרח לגופי תאורה מעוצבים וגרנדיוזיים, או למנורות המעוצבות בדרך ססגונית ובולטת לעין כלשהי על מנת להעניק תחושת חמימות, אלא לסוגי הנורות בהם משתמשים יותר ויותר. אלו הן נורות המקרינות אור בגוון מעט חמים יותר מאשר המנורות הרגילות וה”סטנדרטיות”, ובמקרים רבים ההבדל הוא ממש ניכר, כאשר מנורה שכזו תיראה כפולטת אור ממש כתום ו”חמים” ביחס למנורות פלורסנט, למשל. באופן דומה, ניתן למצוא באחוז ניכר מהבתים והדירות החדשות כיום גופי תאורה “חמימים” שכאלו, הפולטים אור רך וחם יותר מאשר מנורות “רגילות” ו”פשוטות” המקרינות אור לבן, קר ובוהק.

המעבר ההדרגתי לשימוש במנורות חמימות שכאלו, במיוחד במרחב הביתי, הן תוצאה של תהליכים המתרחשים בעולם העיצוב מזה עשרות שנים, המכתיב את הטרנדים החמים ואת הכיוונים השונים אליהם כולנו צועדים בכל הנוגע לאופן בו אנו מעצבים את ביתינו (ובמקרה זה – מאירים אותו). אין זה משנה כרגע מהן הסיבות לתהליכים הללו, אך מה שחשוב הוא כי עולם עיצוב הפנים כבר מזמן נמצא בכיוון של תאורה חמימה, רכה ונעימה יותר, ולכך קשר ישיר לנושא בו אנו עוסקים כאן – ברור לכל מי שמתעסק בתחום (הן בתחום התאורה והן בתחום הטיפולי…) כי תאורה רכה, נעימה וחמימה יותר מביאה לאפקט מסוים במצב הרוח של הנוכחים בסביבה זו, או במילים אחרות – היא בעלת השפעה נפשית ישירה ומידית.

במובנים רבים אנו חיים כיום (בהשוואה לעידן של לפני כמה עשרות שנים) בעידן התאורה החמימה, הרכה והנעימה יותר, לפחות במרחב הביתי ובמדינות המערב. את הסיבה העיקרית לכך ניתן לראות ברצון הקולקטיבי של כולנו לייצר לעצמנו סביבה ביתית נעימה ותומכת, כזו אשר פשוט תגרום לנו להרגיש טוב יותר – פשוט עד כדי כך…

 

תחום עיצוב ותכנון התאורה לבית מתחשב בהקשר הנפשי באופן ישיר

כל מי שבונה או מעצב כיום בית או דירה, ושוכר לשם כך מעצבים ואדריכלים למיניהם, וודאי נתקל לפחות בהמלצה לביצוע תכנון תאורה מקדים. תכנון תאורה הוא כיום מקצוע ותחום עיסוק נרחב לכל דבר ועניין, ורבים בוחרים לקבל ייעוץ וסיוע מסוג זה על מנת לבנות את ביתם עם תאורה מתאימה ונכונה, ולא רק עם תאורה מספיקה.

בעוד בתחום עיצוב ותכנון התאורה עוסקים אנשי מקצוע מהתחום העובדים בעולם עיצוב הפנים ו/או בעולם התאורה מזה שנים רבות, רבים ורבות מהם גם מודעים כמובן להשפעה המדוברת של תאורה על מצב רוחנו ועל מצבנו הנפשי ממש, והם מכניסים זאת כמובן בשיקוליהם ובייעוץ שהם מעניקים ללקוחותיהם.

כך, ניתן למצוא כיום בעולם תכנון התאורה התייחסות פרטנית לסוג התאורה שתמוקם בכל אחד מחלקי הבית, והתכנון הקפדני הזה אינו פונקציונאלי בלבד. כלומר – הסיבה לבצע תכנון תאורה קפדני ומפורט כל כך בנוגע לסוג המנורות ואופי גופי התאורה לבית אשר יוצבו בכל אחד מחלקיו השונים, אינה טעמי שימושיות בלבד. מעבר לרצון לוודא כי תהיה לנו תאורה מתאימה ומספיקה במטבח על מנת לבשל, או בחדר העבודה על מנת לשבת ולעבוד על המחשב או לקרוא, חשוב לא פחות לוודא כי התאורה שתהיה בבית שלנו גם תתמוך במצב הרוח שלנו ותסייע לנו לשמור על אווירה נעימה ועל מצב נפשי יציב וחיובי. זה אולי נשמע כמו הגזמה לאנשים רבים, אך בפועל אין דבר וודאי וברור יותר מזה – התאורה בחדרים בהם אנו מבלים את זמננו משפיעה באופן ישיר ובדוק על מצב רוחנו, מצב הרוח בו אנו שרויים לאורך זמן משפיע ומתווה את מצבנו הנפשי באותה תקופה, כך שסוג התאורה בה אנו מבלים את מרבית יומנו משפיעה ישירות ובצורה שלא ניתן לפקפק בה על מצבנו הנפשי.

לכן, ממליצים כיום יועצי תאורה לדאוג להציב תאורה חמימה ונעימה בסלון ובפינת האוכל, למשל, להכניס אפשרות לעמעם בחדרי הילדים ובחדרי השינה (מה שמאפשר לעמעם את עצמת האור המתקבלת וכך ליצור תאורה רכה ונעימה יותר) ועוד שלל המלצות אשר מה שעומד בבסיסן הוא הרצון ליצור סביבה נעימה ותומכת מבחינת התאורה שבה, עקב השפעתה הישירה של זו על מצב הרוח והמצב הנפשי בכללותו.

כנסו עכשיו לחנות אונליין