שימושיות ואווירה במטבח הביתי

בעבור משפחות רבות בישראל ובעולם, המטבח הוא מרכז הבית. בבוקר, לפני שכולם יוצאים לעבודה, אחר הצהריים כשחוטפים משהו מהמקרר או בערב כשמתכנסים כולם להכנת ארוחת הערב – המטבח הוא זירה חשובה למפגש, לבילוי משותף או לפטפוט קצר, וכן, גם להכנת ארוחות מושקעות. על כן, אין להתפלא כי עיצוב המטבח וגופי תאורה תופס מקום חשוב בתכנון הבית המודרני ויש לו תרומה גדולה לאווירה הכללית בבית.

כאשר אנו מעצבים את המטבח הביתי, אנו מבקשים לסדר את המרחב באופן פונקציונלי ויעיל, כזה העונה על צרכי המשפחה שלנו, לצד היותו מעוצב ויפה. עלינו לחשוב על מיקומם של מוצרי החשמל במרחב, על מיקומם של הארונות העליונים, על צבעי הארונות ומשטחי העבודה ועוד ועוד. לכל אלו חשוב להוסיף גם את נושא התאורה, שלה השפעה רבה על האווירה במטבח ועל השימושיות שלו.

שכבות של אור באמצעות גופי תאורה

תכנון תאורה למטבח ובחירת גופי תאורה צריך להתבסס על חלוקה לשלוש שכבות:

השכבה הראשונה היא שכבת האווירה – תאורה חזקה ומרכזית שמאירה את החלל כולו ומאפשרת להתמצא בו. לצורך כך נשתמש בגוף תאורה צמוד תקרה מרכזי בעל עוצמת אור חזקה ומדמה תאורה טבעית, שמאיר את המטבח כולו בצורה אחידה. מומלץ להשתמש בגופי תאורה בעלי CRI 80 עד 100 – שכן אלו מספקים איכות תאורה מיטבית, שכמעט ומדמה אור יום. חשוב שעוצמת התאורה של המנורה תהיה חזקה, אך כדאי לבחור בכזו הניתנת לדימור כך שנוכל לשלוט בעוצמתה. בחירה נוספת טובה תהיה גוף תאורה ליניארי או פרופיל תאורה, צמוד או תלוי, המספקים אור רב ואחיד בחלל – עם כמה שפחות הצללות.

תאורת מטבח תקרתית

השכבה השנייה היא השכבה הפונקציונלית – תאורה המיועדת לסיוע בביצוע משימות שונות במטבח. לעתים, תאורה צמודת תקרה יוצרת צללים במיקומים שונים במטבח, למשל בשל ארון עליון המפריע לתנועת האור, והתאורה הפונקציונלית היא הפתרון לכך. תאורה זו צריכה להיות חזקה וטבעית ולהתמקד באזורי העבודה המרכזיים במטבח – באזור הכיריים או הכיור למשל. מדובר בתאורה ממוקדת המאירה באור חזק וטבעי את משטחי העבודה ואת הארונות, כך שאנו לא נתקשה למצוא את מבוקשנו או לבצע את המשימה בהצלחה. מומלץ לבחור בתאורה לבנה בהירה, שתמנע עיוות של הצבעים של מצרכי המזון שעמם אנו עובדים. עם זאת, חשוב מאוד שהתאורה תתכתב עם שאר גווני האור בבית, לכן מומלץ להשתמש בגופי תאורה בגווני K2700-K3000 המספקים תאורה לבנה וחמימה, המשמשת בבתים פרטיים בעולם העיצוב המודרני.

פתרון תאורה אפשרי הוא הצמדת מנורה לחלקם התחתון של ארונות המטבח העליונים, שתאיר את משטח העבודה הנמצא תחתם. אפשרות אחרת הוא שימוש בספוטים המכוונים ישירות לאזורי העבודה המרכזיים במטבח.

גופי תאורה תלויים במטבח

השכבה השלישית היא השכבה הדקורטיבית – תאורה שנועדה להאיר פרטים עיצוביים בחלל, להדגיש פריטי אמנות או ליצור רושם סגנוני מיוחד. תאורה זו היא אינה פונקציונלית, אלא היא נועדה להעשיר את המטבח ולהעלות אתו לרמת עיצוב גבוהה יותר – חלל שהוא לא רק שימושי, אלא גם מלהיב את כל החושים. תוכלו להשתמש בספוטים שקועי תקרה המכוונים ישירות אל המדפים המעוצבים או במנורה צמודת קיר שתדגיש את צבעו המיוחד, הכול לפי טעמכם וסגנון העיצוב שבו בחרתם.

אי (לא) בודד

במטבחים מודרניים רבים משולב היום אי לעבודה, המשמש גם לאירוח ולאכילה. השאלה היא כיצד להאיר נכון את האי, בהתאם לשימושים השונים שלו – שתיית כוס יין עם בן הזוג בערב, הכנת עוגיות עם הילדים או ארוחת בוקר משפחתית. מכיוון שבבתים רבים, האי הפך למקום אירוח מרכזי ולמקום שסביבו מתאספת במשפחה, חשוב שהתאורה בו תהיה כזו היוצרת אווירה נעימה ומשפחתית. מצד שני, אם האי משמש אותנו בעיקר לצורך משימות בישול, כדאי שהתאורה בו תהיה פונקציונלית וחזקה יותר.

על מנת להדגיש את האי ולהפכו לנקודת מפגש מרכזית בבית, כדאי לתלות מעל האי מנורות תלייה מעוצבות המתכתבות עם הקו העיצובי של המטבח. המנורה תזכה לבולטות בחלל ותמקד את תשומת הלב והמבט באי שהיא מאירה. בקטלוג של קרני תכלת תוכלו למצוא מגוון גופי תאורה תלויים ויפהפיים שיהפכו את המטבח שלכם להרבה יותר משימושי – למסוגנן ומעוצב באווירה שמתאימה בדיוק לאורח החיים שלכם.