Joris Laarman

Joris Laarman

ג’וריס לרמן נולד בשנת 1979 בהולנד, בשנת 2003 סיים את לימודיו באקדמיה לעיצוב של איינדהובן בהצטיינות יתרה. כבר באותה שנה זכה עולם העיצוב להכירו, בזכות ה-Heat wave, רדיאטור בעל מרקם של בטון יצוק בסגנון רוקוקו אשר נתלה על הקיר כעיטור. הזכות הראשונית על העבודה נרכשה על ידי קבוצת העיצוב ההולנדית Droog ובהמשך יוצרה גם על ידי Jaga. פריצת גבולות המוכר מהווה סממן בולט בעבודותיו של לרמן עד היום.

בשנת 2003, אותה שנה בה סיים את לימודיו, פתח לרמן סטודיו עצמאי. שנה לאחר מכן חברה אליו אניטה סטאר, קולנוענית ואשת הפקה. יחד, יצרו את “המעבדה”, מרכז אומנות ועיצוב שמתכנן מוצרים ניסיוניים לצד מוצרים לייצור מסחרי. יחד עם אלה, המעבדה תומכת בכל מרכיבי האומנות ומשמשת מרכז לכתיבת תסריטים והפקת סרטים. את רוב המוצרים הניסיוניים מייצר הסטודיו בעצמו ואת עיצוביו האחרים מייצרות חברות על, דוגמת Flos, Vitra, Swarovski ואחרות.

עבודותיו של לרמן כוללות חשיבה לא שגרתית על האובייקט ועל דרך ייצורו. במעבדה, ניתן למצוא רובוטים, תמיסות כימיות, תוכנות מחשב ייחודיות וערב של מהנדסים, כימאים ומעצבים. “המקום נועד להשפיע על שפת העתיד, תוך שילוב שבין עיצוב, סגנון והנדסה” הוא מצהיר. ה-Bone chair, כיסא דמוי שלד אשר עוצב באמצעות מחשב, היא המחשה מעניינת לכך. אין מדובר בעיצוב ממוחשב לפי אובייקטים גיאומטריים, אלא בעיצוב בעזרת הגדרות אלגוריתמיות הנדסיות, לפיהם מדמה המחשב את גדילת העצמות בעולם הביולוגי. התוכנה הייחודית דואגת להוסיף או להחסיר חומר לפי האופן שבו העצמות נבנות בטבע. למעשה, אלפי שנות אבולוציה הומרו לתוכנת מחשב. הניסוי המרתק נמשך עם חומרי גלם אחרים – שם לכיסא עיצוב אחר הנקבע לפי חוזקו המבני של חומר הגלם.

דוגמה אחרת הינה אהיל מכוסה צנצנת זכוכית עבה. אהיל המנורה עשוי תאים זוהרים של אוגר סיני. בתאים הללו ישנו גן האחראי על פליטת האור (בדומה לגחליליות). בדרך זו, המנורה פולטת אור רך ונעים בסביבה חשוכה.

“מהנדסים צוחקים מהמנורה הזוהרת. הם ראו את הגנים האלה זוהרים כל יום במעבדה, אבל הם רואים בזה חומר ביולוגי בלבד” הוא שוטח את חזונו: “השילוב בין מעצבים למדענים מוציא דברים מהקשרם ויכול להוביל לשיטות ייצור טבעיות וחסכוניות יותר ולמוצרים אקולוגיים”.

עבודותיו של לרמן נרכשו על ידי מויזאונים מובילים, ביניהם ה-MOMA בניו-יורק, מרכז פומפידו, פאריז, FNAC, המוזיאון לאומנות בשיקאגו, מוזיאון העיצוב והאומנות בהמבורג, המטרופוליטן בניו יורק ועוד.

"We want to add cultural meaning to technological progress, using a hand on approach with a sense of poetry"
חדש - לרכישת גופי תאורה באתר