טולדו-ליפשיץ
הדמויות שמאחורי טולדו-ליפשיץ הם מירב טולדו ואריאל ליפשיץ. זוג בחייו האישיים וצוות שמשלים האחד את השני באופן יוצא דופן בחיים המקצועיים. יחד, הם מציעים אדריכלות ועיצוב בין-תחומיים. ההגדרה הזאת, שאולי בכל מקום אחר הייתה נתפסת כקלישאה, מיושמת הלכה למעשה על ידי השניים. בהכשרתם, אריאל הוא אדריכל ומעצב תעשייתי ואילו מירב היא מעצבת פנים.
היחס הסינרגטי בין השניים מוביל לחשיבה רעיונית ולחיפוש אחר רעיונות רחבים יותר, אשר יכילו את כל מימדיו הפונקציונאליים והאסתטיים של הפרויקט. בדרך זאת, החלוקה המסורתית בין פנים לחוץ או בין אובייקט לחלל מפנה את מקומה לחשיבה על קונספט הוליסטי, לפיו הדברים נמדדים ברעיון, בגישה לפתרון ובחוויה. השניים מקבילים זאת לטשטוש הגבולות המתקיים בכל תחומי העיצוב והאמנות האחרים. “אדריכלים נוגעים בעיצוב מוצר, אנשי תיאטרון מתנסים בעשייה קולנועית וציירים עושים שימוש באמצעים טכנולוגיים ובעיצוב גרפי כדי להעצים את העשייה שלהם” מסביר אריאל. ההשאלה מעולם האומנות אינה מקרית, ומשתקפת היטב בעבודות הסטודיו. המימד האמנותי, יחד עם המגע האנושי, יוצרים בחללים השונים תחושת שאר רוח וחופש רב.
שיתוף הפעולה המקצועי ביניהם החל לאחר שכל אחד מהם ניהל קריירה מוצלחת בזכות עצמו. אריאל צבר ניסיון במשרדים מובילים בניו-יורק ובארץ, ולמעשה הרחיב את שירותי הסטודיו שהקימה מירב וניהלה בשנים האחרונות.
כיצד אתם רואים את שיתוף הפעולה ביניכם?
מירב: “אנחנו השלמה מאוד טובה האחד של השני. אריאל מגיע עם פתרונות אדריכליים – מרחביים, תנועתיים ושימושיים, ואני מביאה את ההשלמה הסגנונית שמתאימה לאורח החיים ולטעם האישי”
“היכולת שלנו לעבוד יחד מרמת הפרוגרמה, ההלבשה הפנימית ועיצוב המוצרים מאפשרת לייצר שפה גורפת וחוויה ייחודית ומדויקת למידות הפרויקט” מרחיב אריאל.
מהם הקווים המנחים בעבודה שלכם?
“חשיבה ירוקה היא משהו שמאוד קרוב לליבנו. התחלנו ליישם אותה הרבה לפני שהנושא חדר לתודעה הציבורית. עבורנו, היא מתחילה משלב הסקיצה – מהאופן שבו הבית מונח על המגרש, מכיווני הפתחים וזרימת האוויר ומכיווני השמש והקרינה וממשיכה אל עבר ניצול אנרגיה סולארית ושימוש בחומרים חכמים. גם ייצור מקומי הוא דבר שאנחנו מאוד מעודדים, גם ברמה האקולוגית וגם ברמה הקהילתית”, מספרת מירב.
“אנחנו מביאים לשולחן העבודה הבנה גדולה בטכנולוגיות חדשות. אלה יכולות להיות טכנולוגיות לתפעול יעיל ונוח של הבית או טכניקות חדשניות ליצירת פריטים ולעיצוב מעניין בחומרים. אבל טכנולוגיה לתפיסתנו לא עומדת כערך או כמושא עצמאי, והיא תמיד משמשת ככלי לפיתוח רעיונות ולפתרון בעיות. בנוסף, אנחנו עושים שימוש במגוון רחב של חומרי גלם, לעיתים רבות גם לא שגרתיים ומתאימים אותם לרעיונות הפרויקט” מוסיף אריאל.
בחינת התכנון והעיצוב בפריזמת הרעיון, מאפשרת להם לפעול בפרויקטים בעלי קנה מידה וסגנונות שונים, כגון דירות, וילות ועד אולמות תצוגה ומשרדים. לקוחותיהם הם לרוב אנשים המחפשים את הזווית המעניינת יותר של העיצוב וכאלה אשר בנו בעבר וכיום מעוניינים ליצור במרחב המגורים שלהם שפה ייחודית יותר. איתם השניים מקיימים דיאלוג מעניין, אשר יודע להאזין ולשתף בתהליך אך גם ערוך להנחות ולהאיר.
מסבירה זאת מירב: “אנחנו מייחסים חשיבות רבה לקיום דו-שיח מעמיק עם לקוחותינו, דבר המאפשר לנו לזכך ולתרגם את רצונותיהם וחלומותיהם לידי ביטוי עיצובי ואסתטי. במקביל, אנו עסוקים באופן שוטף במחקר, בדיקה וחיפוש אחר מערכות וחומרים חדשניים כדי לספק פתרונות מקצועיים ומדויקים לרעיונות שלנו”.
איזה מבנה אתם חולמים לתכנן?
“תכנון בסביבות אקלים קיצוניות מאוד קוסם ובפרט מבנה מדברי מבודד ומבנה תת-ימי”.
לצד מי הייתם שמחים לעבוד?
מירב: “לה-קורבוזיה, בגלל תפיסת הבית העמוקה שלו והחקירה של הרגלי המחייה”
אריאל: “הרצוג ודה-מורון – בגלל היכולת שלהם להמציא את עצמם מחדש בכל פרויקט, ו-BIG בגלל הדרך האינטליגנטית בה הם מטמיעים מידע וערכים פוליטיים, חברתיים ויצירתיים בפרויקטים שלהם”