רון גרינברג
משרדו של אדריכל רון גרינברג משדר במידה רבה את טיב עבודותיו ואת חותמו האישי: שקיפות, נגישות וענייניות. אותה פשטות מרשימה הניכרת במקום באה לידי ביטוי גם בפרויקטים הרבים שהוא מנהל.
גרינברג השלים את לימודי התכנון בטכניון ומייד הצטרף למשרד שהקים אביו ז”ל. כנער, מבנים מונומנטאליים דוגמת בתי מלון או שדות תעופה הקסימו אותו. “משהו מהמקומות שבהם מתקהלים אנשים כנראה נותר בי, אבל הם מקבלים היום מימדים ודגשים עיצוביים אחרים” הוא מציין בחיוך.
המשרד שבבעלותו ניצב בצמרת המשרדים בישראל המתמחים בתכנון אדריכלי ועיצוב פנים של פרויקטים מסחריים. בפורטפוליו המשרד ניתן למצוא בין היתר מבני משרדים, חללים מסחריים, אולמות תצוגה ובתים פרטיים.
“המטרה שלו, ושל כל צוות הסטודיו, היא להוביל אנשים לחוויה מעצימה, מרשימה ומרגשת” מצהיר גרינברג. “אנשים מבלים במקום העבודה שעות ארוכות. הם נפגשים עם עמיתים, חושבים, מבלים, מייצרים ערך ועושים עסקים. חייבת להיות בכזה מקום השראה וכייף”.
מעורבותו הגבוהה של גרינברג בכל פרטי הפרויקטים ממוחשת הלכה למעשה, כשלאחר התרעה קצרה מגיעה למשרד לקוחה מבנק מוביל, על מנת לקבוע את גוון ומרקם ציפוי העץ לריהוט המשרדי. השניים בוחנים את הציפוי בתאורות שונות וגרינברג מצביע על בעיות מלאי אצל הספק שעלולות לעכב את התקדמות הפרויקט. “אני אוהב לקוחות כמוה” גרינברג מציין. “היא מעורבת, היא מבינה את ההשלכות וניתן לקיים איתה דיאלוג אמיתי. היא שותפה לדרך”. פעם נוספת שהשקיפות, הנגישות והענייניות באות לידי ביטוי.
מה הופך פרויקט מסחרי מוצלח בעיינך?
“חשוב להבין שהצלחה נמדדת לפי הקונספט והשפה שהוגדרה, ולכן אין קנה מידה אחיד להצלחה. לצורך העניין, לחברת היי-טק, משרד עורכי דין או חברת תרופות צרכים פונקציונאליים, אסתטיים ועסקיים שונים. כל אחד מהם מכיל מסרים שונים ומעביר חוויה שונה במהותה. ברמת המקרו, האדריכלות שאני מקדם צריכה להעביר אפקט שהוא גדול מסך חלקיו. מעבר לחוויה הויזואלית שהאדם עובר, פרויקט מסחרי מצריך הבנה אינטגרטיבית מאוד גבוהה. אם עשית את המבנה היפה ביותר בעולם, אבל לא ניתן לשלוט על הטמפרטורה או שהתאורה מסנוורת – לא עשית כלום”.
איך מיצרים את אותו “וואו”?
“שאלת מיליון הדולר. אפשר לומר שהקסם הוא בעצם ליצור הרמוניה בין ניגודים. שינויי נפח, צבע, חומר, או אור הם דוגמאות לכך. אני גם מייחס חשיבות רבה לתנועה של האדם במרחב. בהקשר זה חשוב לזכור שאדריכלות היא עניין דינאמי – מטרתה ללוות את האדם ולחשוף אותו באופן הדרגתי ונבון למרכיבי עיצוב חדשים”.
טביעת האצבע של הסטודיו ניכרת בפרויקטים השונים והיא מטרה שאליה חותר גרינברג בפרויקטים השונים. “אני בהחלט מאמין בפילוסופיה ובשפה עיצובית מובחנת. אני מאמין שעיצוב שעומד בחוקיות הוא יצירתי יותר ומאפשר לרעיונות מדויקים לנבוע ולחדש”.
משרדי מיקרוסופט ברעננה והרצליה הם המחשה לטביעת אצבע וקביעת השפה. הארכיטקטורה הלבנה שגרינברג ושותפו לצוות התכנון אדריכל אופיר נפשי הוציאו אל הפועל מרהיבה ביופייה. הלבן, הצבע שמכיל את כל הצבעים וחוצה תקופות ואופנות, מסמל את חלקה של החברה בעבר בהווה ובעתיד בעולם של כל אחד מאיתנו. היישום המרהיב במשרדי החברה זכה לחיקויים והציב את המשרד כאחד המובילים בארץ לעיצוב עבור חברות טכנולוגיה.
מה אתה יודע היום שלא ידעת בתחילת הדרך?
היום אני יודע מה אני לא יודע. כל יום זה אינסוף. הניסיון חשוב ברמה הטכנית: מה יעבוד, מה יעכב, מה יחסוך לקוח זמן וכסף וכדומה, אבל ליצירה אין קצה.
לצד איזה אדריכל היית רוצה לעבוד?
טדאו אנדו וטויו איטו: שניהם יפנים ולשניהם השפה הכי עשירה, עם הכי מעט מילים.