יואב מסר
יואב מסר, אחד האדריכלים המגוונים הפועלים בישראל, הקים את משרדו בשנת 1987. המשרד מתמחה בתכנון מבני ציבור, משרדים, בניינים, מגורים ומבנים לשימור לצד תכנון ועיצוב דירות יוקרה ווילות.
הקונטרסט הטבעי הקיים בין תכנון מוסד חינוך או אולם ספורט לתכנון סביבה עסקית; ובין חשיבה המתפרשת על פני אלפי מ”ר לבין עיצוב פרט בחלל של עשרות מ”ר – עומדים ביסוד העשייה של המשרד. “הקונטרסט הזה יוצר את השלמות שאני אוהב וצריך. הראיה הרחבה מהמאקרו מחד והירידה לפרטי פרטים מאידך יוצרים גיוון ושומרים על מתח יצירה גבוה” אומר מסר.
כסא”ל במילואים בחטיבת הצנחנים ודור שמיני בארץ, מסר מחובר להוויה הישראלית ורואה באדריכלות בכלל ובבניה הציבורית בפרט שליחות. “פרויקטים ציבוריים אינם בדרך כלל עתירי תקציב. אבל אלה הפרויקטים מחוייבי המציאות. אדריכלות היא חינוך לדרך ארץ, לתרבות ולחברה תוססת”
בפן המקצועי, דווקא פרויקטים בעלי אילוצים, הם אלה אשר מציבים למסר ולצוות המשרד את המשוכות היצירתיות הגבוהות ביותר. “אדריכלות נמדדת בדלות החומר ובגדלות הרוח. לכן אלה יצירות שיהיו תקפות גם בעוד 100 שנה” הוא מצהיר.
כחלק מפעילותו הציבורית, מסר חבר בוועדות ניהול של מוזיאונים ומשמש כמפיק ואוצר של תערוכות אמנות מודרנית בארץ. במסגרת זאת, הוא פועל רבות על מנת להנגיש את האומנות המודרנית לקהל הרחב.
מהם המוטיבים המרכזיים לעבודתך?
“ניתן לומר שהפרויקטים נשענים על שלושה נדבכים – קונטקסט אנשים ורוח. כל מבנה הוא מפורש בדרך ייחודית הקושר בין המרחב שבו ממוקם המבנה, האנשים אשר יעשו בו שימוש והרוח הייחודית השורה בו”.
בחלקו של מסר נפלה הזכות לתכנן את בית פרס לשלום – אחד הפרויקטים המדוברים בארץ ומבנה בעל הכרה עולמית – ולהוציא אל הפועל את הקונספט שטבע האדריכל האיטלקי מסימיליאנו פוקסס. הפרויקט, אשר ארך 10 שנים, כלל את תכנונם וייצורם של כ-800 אלמנטים שונים עשויים בטון ועוד מאות פרטים מיוחדים. ללא ספק, מדובר באחד מפרויקטי הבנאות והארכיטקטורה המורכבים והמרשימים בישראל.
איזה מבנה היית רוצה לתכנן?
הייתי רוצה לתכנן מוזיאון פתוח באמצע העיר – מעין מתחם אומנות עם גן ומדורים שונים.
לצד איזה אדריכל היית רוצה לעבוד?
טדאו אנדו.