שדה דגן אדריכלים
יפעת דגן וקיי שדה, בעליו של “שדה דגן אדריכלים”, סיימו יחדיו את לימודיהם בטכניון בשנת 1985 במסלול אדריכלות ובינוי ערים. בשנת 1987 פתחו השניים את הסטודיו. מאז הם מתכננים בקו מודרני מגוון, המקדם את תפיסת ה-Total Design, או כהגדרתה של דגן, “מהתשתית ועד המפית”.
לאורך השנים תכננו פרויקטים רבים, בין היתר משרדים, בנייני מגורים ובתים פרטיים יוקרתיים.
“הפרויקטים שלנו עדכניים, בנויים בקווים פשוטים ונקיים תוך דגש על חומריות וצבעוניות. אנחנו מתכננים מגוון רחב של מבנים ומעורבים בפרויקטים בקנה מידה משתנה. השילוב הזה מעשיר מאוד את העשייה שלנו ואת עיקר עיסוקנו – בתים פרטיים גדולים, המטופלים מהמסד עד הטפחות”, מתארת דגן.
תארי פרויקט שאת גאה בו במיוחד?
“ברובם אני גאה, אך כדוגמא אתאר אחד, בו באה לידי תפיסת העיצוב. מדובר בבית בכפר שמריהו. המבנה חובק חצר פנימית גדולה, המהווה את הכניסה. הבית פונה למרחב גדול, שתוכנן לא כחצר או כגינה, אלא ממש כטבע. זהו פרויקט בו יצרנו מקום ולא עוד בית. האלמנטים האדריכליים הינם הפשטה של אלמנטים היסטוריים והבניין נראה כאילו היה שם תמיד”.
את הקרדיט להצלחת הפרויקט בוחרת דגן לתת לדיאלוג האינטנסיבי עם הלקוח לארוך כל שלבי התכנון והביצוע. דגן מייחסת חשיבות רבה למערכת היחסים שנוצרת עם הלקוח, כחלק מהמענה לצרכיו מבחינה פרוגרמטית ואסטטית.
“ארכיטקטורה היא עניין של צרופים” מסבירה דגן את היכולת לנוע בין קונספטים וסגנונות. מעבר לזאת, היא קושרת בין שלמות הבית לבין הקשר החזק בין הפנים והחוץ.
תהליך העבודה הינו תמיד תוך דיאלוג בין צוות הסטודיו ובשילוב התרגשות והתלהבות. “אני ממש לא האומן המתייסר. אני האומן המתענג…”, היא מספרת.
מהי אדריכלות טובה בעיניך?
“אדריכלות טובה משלבת את ה”אני מאמין” של האדריכל והחלום של הלקוח. דוגמה לאדריכלות אמיתית בעייני היא הפביליון שתוכנן על ידי מיס ואן דה רואה בשנת 1929 לאקספו בברצלונה – מינימליסטי, אלגנטי, בקווים פשוטים ונקיים”
איזה מבנה היית רוצה לעצב?
“תחנת דלק, אבל שונה לחלוטין ממה שאנחנו מכירים; בית קבור מתחת לאדמה ובית הממוקם באזור אקלים קיצוני”.
עם מי היית רוצה לעבוד?
“טדאו אנדו. אדריכל יפני שעבודותיו הן דוגמה לאדריכלות מודרנית ומוקפדת, הנובעת מהאדריכלות היפנית המסורתית”.